úterý 31. ledna 2012

Vlčnov - Postoupky A 1 - 7

V 7. kole ZKP navštívila naše družina Vlčnov. Nastoupili jsme ve stejné sestavě jako ve Vsetíně (Dvořák, Sháněl, Navrátilík, Dungl, Bačák, Kašík, Bačák, Večeřa) a vtipkovali na téma, že stejný výsledek jako by taktéž nebyl od věci. Nakonec tyto optimistické prognózy nebyly (pro mě překvapivě) zase tak daleko od pravdy, a to i díky faktu, že soupeř nastoupil s pěti náhradníky. Ale popořadě.

Asi po dvou hodinách hry měl Marťa Bačák figuru za dva pěšce, pan Bačák pěšce víc, Večis kvalitu a Jarda, já a Jirka jsme taky stáli výborně. O osud zápasu jsem se tak přestal strachovat. Snad předčasně. Dobře stál zpočátku i Marťa Dvořák, který nepřijel sice po plese odpočatý, zato byl hezky oblečený. V zahájení se mu podařilo černými získat lepší pozici a odmítl remis. Pak se však dal do přílišného zjednodušování a nakonec si nechal zavřít věž. Po excelentních výkonech z předchozích kol (perfo přes 2400) si vybral slabší chvilku. Prohrávali jsme 1-0.
Naštěstí tam poté začaly výhry padat v tak rychlém sledu, že ani neznám přesné pořadí dohrávek. Večis v Panovově útoku rozehrál aktivně figury, a když soupeř ztratil dvě tři tempa, Večis zaútočil a získal kvalitu. Pak už v partii šlo jen o realizaci výhody. 1-1. Marťa Bačák dostal (nutno dodat, že v i tak dobré pozici) doslova darem na zlatém podnose figuru za dva pěšce. Soupeř sice údajně rozhlašoval, jak je vyhraný, čímž znervózňoval naši fanynku, byla to v jeho podání však jen honba za přeludy. 1-2. Jardovu partii jsem ani nestačil sledovat, jen opticky vypadal čím dál lépe, ovládal prostor.. a poté, co soupeři chytil dámu, realizace výhody (proti exponovanému králi) byla blesková. 1-3. Pan Bačák získal v Nimcovičově hře (1. e4 Jc6!) pěšce na d4. Úplně jednoznačně na mě jeho pozice nepůsobila, zdálo se mi, že soupeř může mít dobrou kompenzaci. Buď jsem to však odhadl chybně nebo soupeř zahrál chybně. Brzy byl pan Bačák vyhraný a chvíli nato byl stav zápasu 1-4.

V této fázi utkání odjelo první auto a hráli Pavel, já a Jirka. Já jsem zahrál standardně dámský gambit a soupeř nestandardně ztratil asi dvě tempa. To mi umožnilo vybudovat si silné centrum a po rošádách v něm zaútočit pěšci. Následovala soupeřova chyba v propočtu rezultující ve ztrátu figury. Realizace pak taky nebyla náročná. 1-5.

O zápasu již bylo rozhodnuto, na třetí a šesté šachovnici to však vypadalo na líté bitvy. Pavlovi se nepodařilo soupeře přehrát, a tak byla na šachovnici koncovka s dámou a věží na každé straně, kde o výhru mohl usilovat spíše bílý (soupeř). Hrál však příliš pasivně, čímž umožnil Pavlovi v nastalé věžovce zkoušet další a další cesty k výhře. Při přesné hře by nejspíš nikam nevedly. Ale ne nadarmo staré šachové moudro praví "Jestli desetkrát napadneš soupeřovu figuru, po jedenácté to už nevydrží a něco nastaví". Pavel si udělal volného pěšce a soupeř zvolil ústup domů na oběd. 1-6. A nakonec Jirka. Soupeř mu nabídl remízu snad 8x. Pak jej Jirka lehce vyvedl z míry a soupeř začal vymýšlet. Jirka získal pěšce a poté i věž. 1-7.

Domů jsme jeli v dobré náladě, byl to opravdu povedený zápas. Dostali jsme se na čtvrté místo tabulky a medailistům dýcháme na paty. Následující dvojzápas se Starými Městy D a E tak bude klíčový pro správné ocenění našich ambic.

TJ Vlčnov A TJ Sokol Postoupky A
Staňa Marek 1926F 1 - 0 2083F Dvořák Martin
Esterka Jan 1839N 0 - 1 2167F Sháněl Jaroslav (H)
Bařina Vít 1662N 0 - 1 2102F Navrátilík Pavel
Oharek Vlastimil 1800F 0 - 1 2001F Dungl Martin
Šimčík Jan 1832F 0 - 1 2105F Bačák Martin
Ondrůšek Jan 1747N 0 - 1 2010F Kašík Jiří (H)
Javor Jan 1845F 0 - 1 1971F Bačák Petr (H)
Ficenc Libor 1551N 0 - 1 1957F Večeřa Petr
1 : 7

Martin Dungl

Žádné komentáře:

Okomentovat