sobota 28. ledna 2012

OŽL v Postoupkách

výsledky: mladší žáci, starší žáci, OŽL 2011/12 celkově
foto + video + galerie vítězů OŽL

Dnes 28. ledna 2012 byl zakončen již 12. ročník Okresní žákovské ligy v šachu závěrečným 4. turnajem v Postoupkách. Celkem se jej zúčastnilo 38 dětí z 9 šachových oddílů okresu Kroměříž a Zlín. Hrálo se ve dvou věkových kategoriích, švýcarským způsobem na 7 kol, tempem 2x15 minut na partii.
V kategorii starších žáků již bylo rozhodnuto o celkovém vítězi, kterým byl Miroslav Rakušan. Bojovalo se ještě o konečné druhé místo, mezi dalšími dvěma domácími hráči. David Opluštil v dnešním turnaji celou dobu vedl. Prohrou v posledním kole se před něj dostal právě Mirek Rakušan, který tak vyhrál i 4. turnaj OŽL. Davidovi stačilo druhé místo k také celkovému druhému místu. A třetí, jak dnes tak celkově, skončil trochu smolně Michal Scheichenost. Další hráči již měli velkou ztrátu na tuto trojici. Mezi dívkami byla dnes po zásluze nejlepší Julie Šimčáková. Ale jelikož to byl její první turnaj v letošním OŽL, stačilo jí to pouze na 2. místo celkově. Na druhém místě skončila Lenka Navrátilová (všichni Sokol Postoupky), která již měla jistotu 1. místa v celkovém hodnocení. Bronzovou medaili pak vybojovala Markéta Lapčíková (ŠK Zlínterm). Celkově třetí místo pak získala Denisa Schafferová (Spartak Hulín).

V kategorii mladších žáků byl napínavý boj nejen v dnešním turnaji, ale i v celkovém pořadí. V kategorii dívek zvítězila Lucie Vaňharová z Litenčic, před svou oddílovou kolegyní Zuzanou Hetmánkovou a Eliškou Vymětalovou. Mezi chlapci byl nejúspěšnější Radim Jančík těsně před Michalem Berkym (oba 6 bodů, ŠK Zlínterm). Na třetí místo nečekaně vystoupal Radek Valach (5,5 ZŠ Litenčice). Nejlepším domácím hráčem tak byl Tomáš Pecháček na 4. místě, dále byl Pavel Opluštil šestý, Libor Baštinec sedmý a Tadeáš Šruc desátý.

V celkovém hodnocení byla nejprve vyhodnocena kategorie žáků do 8 let. Mezi chlapci nebylo pochyb o vítězství Pavla Opluštila, druhý skončil Tadeáš Šruc a třetí Jakub Oldřich Vašíček. V kategorii dívek získala zlatou medaili Eliška Vymětalová, před Haničkou Baštincovou a bronz získala Anička Večerková (všichni ZŠ Bezměrov). V kategorii chlapců okresu Kroměříž pak zvítězil Pavel Opluštil, před Tomášem Pecháčkem a Tadeášem Šrucem. V absolutním pořadí mladších žáků opět zvítězil Pavel Opluštil, když těsně předstihl hned pětici hráčů ze Zlíntermu. Z našich hráčů byl sedmý Tomáš Pecháček, osmý Tadeáš Šruc a 11. Martin Kyselák. V kategorii dívek se z poháru pro vítězku radovala Zuzana Hetmánková, před Lucií Vaňharovou a třetí Eliškou Vymětalovou.

Celkově se celého seriálu zúčastnilo symbolických 64 dětí z 10 oddílů. Což je mírný nárůst oproti posledním dvěma letům. Lze opět konstatovat, že tato soutěž splnila svůj účel a přispěla k dalšímu rozvoji šachu na okrese Kroměříž.
opl

Žádné komentáře:

Okomentovat