neděle 27. února 2011

RP 9. kolo: Bystřice p/H "B" – Junior Postoupky

V dnešním kole náš tým nastoupil v nejsilnější možné sestavě: 1. Martin Dvořák, 2. Marek Machalík, 3. Vladimír Opluštil, 4. Jan Palášek, 5. Marek Navrátil, 6. Jindřich Ryšavý,7. Michael Richter, 8. Pavel Večeřa. Z původní sestavy vypadl pouze David Opluštil, kvůli nemoci. Soupeři nás překvapili už tím, že nastoupili v co nejslabší sestavě.
Zápas zahájil podle očekávání výhrou Pavel (8.), když svého slabého vrstevníka rychle obral o celý bod 1:0. Já jsem svého velmi slabého soupeře připravil nejprve o kvalitu a pak o celou figuru. V okamžiku, kdy jsem ho mohl dorazit, tak jsem vymýšlel několikatahový mat. K mému údivu jsem však sám dostal jednotahový. Popravdě jsem ho neviděl, ani když jsem ho dostal. Šťastný soupeř prohlásil, že vyhrál poprvé v životě. Na což jsem je dodal, že zřejmě taky naposled. Rozebírat tak jasně vyhranou partii s takovým soupeřem nemělo cenu. A tak jsme vyrazili s panem Paláškem na kafe 1:1.
Po našem návratu stál Martin (1.) pod matovým útokem. Ale ostatní partie vypadaly nadějně. Marek (5) svého soupeře drtil již od zahájení a také velmi brzy upravil na 2:1. Následně se musel vzdát Martin a bylo vyrovnáno 2:2. Honza (4.) měl již od zahájení zřetelnou převahu, kterou postupně zúročil v zisk kvality a celou partii završil matovou kombinací. Po jeho skvělém výkonu jsme se dostali opět do vedení 3:2. Míša (7.) proti svému houževnatému soupeři měl dlouho aktivnější pozici. Ovšem při přechodu do koncovky najednou soupeř ožil a po ztrátě pěšce a důležitého sloupce se Michal dostal do beznadějné pozice, bylo vyrovnáno 3:3. Marek (2.) mezitím bojoval v časovce, kde měl sice pěšce méně, ale za to útok na krále. Po oběti věže a pár opakovaných tazích přijmul nabídku remízy 3,5:3,5. Vše tak záleželo na Jindrovi (6.). Ten sehrál svou partii znamenitě a právě získával figuru, když Marek remizoval. Přešel do koncovky a zde si soupeře pěkně vychutnal 4,5:3,5.

-opl-

5 komentářů:

  1. Haha, to mi připomíná mou partii v Holešově se Sovadinou. To bylo tenkrát úsměšků.. Třeba bys mi to mohl poslat ke zveřejnění.

    OdpovědětVymazat
  2. bych upresnil, za tu dobu co tam Lada nebyl, stal on v nezabranitelnem matu nebo ztraty damy, ae protoze sachy a ja to k sobe jaksi nepatri.. tak to dopadlo jak dopadlo.. pc psal priblizne +10
    Martin

    OdpovědětVymazat
  3. To se snad ani nedá zveřejnit. Taková normální Boudovina. Měl psal Fritz jenom +8,7. Stačí že se mi vysmál David. Sice jsem si kvuli chřipce musel ráno vzít nějaký ten paralen, ale to mě neomlouvá. Hrál už jsem v horším stavu. Prostě hrozné podcenění soupeře, které se stává maximálně, jednou za deset let...
    opl

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluju k veledůležité výhře!! Sice k "nejsilnější možné sestavě" mám drobnou výhradu (chyběl Večiz), ale je aspoň vidět, že když se zápas nepovede, ani s velkou elovou převahou není nic jasné, nicméně právě díky ní to asi dopadlo, jak to dopadlo. Bravo! :-)
    PS, ilustrující, že elová převaha je relativní věc: Dnes jsme s Úholičkami vyhráli v Příbrami 5-3 a na všech šachovnicích jsme byli outsideři ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tvoji výhradu neberu Martine. Večis je čtvrtý volný hráč a tudíž hrát nemohl. Leda, že by nehrál Honza Palášek. Ale ten má daleko lepší formu neš Večis. Teda Petr. Protože vzadu nám řádí mladej Večis a rozhoduje nám zápasy.
    Jinak rozhodli mladí. Proto se jmenuje toto družstvo Junior.
    -opl-

    OdpovědětVymazat