neděle 16. října 2011

1. liga dorostu

O uplynulém víkendu začal nový ročník 1. ligy dorostu. Po sestupu našeho B-družstva do KP nám v této soutěži zůstalo jen jedno družstvo. To by ale zase mělo útočit na přední příčky. Na první tři kola dostala důvěru tato sestava: Jan Palášek, Miroslav Rakušan, Jan Netušil, David Opluštil, Pavel Večeřa a Michal Scheichenost.

Sobotní úvodní dvojkolo se hrálo v Olomouci a prvním našim soupeřem byl TŽ Třinec, loňský účastník Extraligy. Jejich družstvo však prochází generační výměnou a tak favoritem jsme byli my. Záhy jsme získali převahu prakticky na všech šachovnicích. První bod pak získal Michal (6) a vedli jsme 1:0. Druhý bod přidal Honza Netušil (3), když mu soupeř vlezl do matu v prohrané pozici 2:0. Netrvalo dlouho a třetí bod přidal David (4) po jednoznačném průběhu 3:0. Večis (5) zabrnkal na nervy, když v pozici s figurou a třemi pěšci navíc dal soupeři šanci na zisk figury. Ten byl natolik slabý, že kolem této možnosti prošel bez povšimnutí. Pak už bylo jen otázkou času, kdy dostane mat 4:0. Další dvě partie trvaly podstatně déle. Mira (2) dosáhl velmi aktivní pozice a soupeřka mu umožnila zisk dvou figur za věž. Mirek, po dlouhém přemýšlení, se rozhodl nebrat a dostal se naopak do velkých problémů. Výhoda byla pryč. Soupeřka ale měla kritický nedostatek času. Vysílala všechny možné signály, aby Miru přesvědčila, že je to přeci remíza. Chytře využila mé chvilkové nepřítomnosti v místnosti a nabídla remízu s minutou na hodinách. A Mira bez zeptání se ji rozhodl vysvobodit s jejího trápení 4,5:0,5. Mezitím co si vyslechl "kartáč" za netakticky přijatou remízu, tak už měl Honza Palášek (1) figuru, kterou mu soupeř obětoval za dva pěšce a útok. Jenže útok se nekonal, naopak to byl Honza, který zaútočil a rozšířil své vedení o celou věž. Soupeř s Elem 2099 se pak ještě snažil dát v ostré pozici mat, ale po ztrátě dámy se raději vzdal 5,5:0,5. Pěkný výkon celého družstva na úvod soutěže.

Po obědě nás čekal domácí tým A 64 Grygov. Ten měl opět silné první dvě desky a zbytek byl více než hratelný. To potvrdil Michal (6), když poměrně snadno zvítězil 1:0. Věčis (5) se blýskl několika krásnými kombinacemi, zakončenými matem pomocí oběti dámy 2:0. Starosti nám ovšem dělal David (4), který sice měl pěšce navíc, ale zahájení sehrál špatně a stál spíš na prohru. Soupeřka mu dala šanci rozehrát figury, kterou ovšem David pohrdl a zaslouženě prohrál po ztrátě věže 2:1. Kritickou situaci naopak zvládl Honza Netušil (3), když soupeři odmítl opakovat třikrát stejnou pozici a za odměnu mu soupeř postupně daroval jezdce, věž a pak už si jenom vybíral kde dostane mat 3:1. Vzhledem k tomu, že mně během cesty do Olomouce přestala svítit všechna světla a už bylo půl šesté večer, tak jsme výrazně spěchali s dohravšími hráči k domovu. Stihli jsme to ještě před setměním. Když jsme odjížděli stál Honza (1) na prohru a tak všechno záleželo na Mirovi (2). Podle očekávání Honza prohrál 3:2, a Mira po čtyřech hodinám vybojoval potřebnou remízu 3,5:2,5.

V neděli nás čekal výlet do Brna, Králova pole. Vyměnili jsme oba dva vozy a vyrazili pro další tři body. Domácí, oproti sobotě, hráli bez svých slovenských posil. Tím pádem to vypadalo na jednoznačný zápas. Poměrně rychle jsme získali převahu na zadních čtyřech šachovnicích. Michal (6) svého soupeře opět bez problémů přehrál 1:0. Totální kolaps předvedl Večis (5), když si dovolil prohrát se sedmiletým prvňáčkem, který neuměl ani zapisovat tahy 1:1. Tím se ovšem situace v zápase rapidně změnila. Naštěstí bez větších problémů dokázal zvítězit Honza (3) a dostali jsme se opět do vedení 2:1. David svého soupeře tentokrát k ničemu nepustil a připsal nám další bod 3:1. V té době ale už měl Mira (2) pěšce méně a bojoval o remis. Honza (1) měl velmi pasivní pozici a stál hodně nejasně. Mirovi svitla naděje ve věžové koncovce, kde mu soupeř obětoval pěšce zpět. Ale i po oboustranných nepřesnostech se dostal do prohrané pozice ve které se vzdal 3:2. Mezitím si Honzův soupeř dovolil zaútočit tak optimisticky, že díky vazbě ztratil jezdce. V následné časovce Honza zahrál prohrávající tah, když jednotahově nabídl soupeři dámu. Měl jsem štěstí, že jsem v té chvíli nebyl v hrací místnosti, bo by mě vynesli nohama napřed. Soupeř si dámu prostě nevzal a po pár tazích se, s figurou méně, vzdal 4:2.

Po nepřesvědčivém výkonu jsme tedy získali plný počet bodů a jsme na čele tabulky a to je to nejpodstatnější. V minulých sezónách jsme si vybrali smůly dost, a tak trochu štěstí i v dalších kolech rádi uvítáme.


-opl-

2 komentáře:

  1. Gratuluju ke skvělému výsledku, první kroky jsou nejdůležitější! A teď udržet tempo :-)
    Martin Dungl

    OdpovědětVymazat
  2. Družstvo je dobře poskládané, vyrovnané a má jasný cíl. Jak to všechno dopadne je ve hvězdách, ale uděláme všechno proto, abychom zvládli i těch zbývajících osm kroků.
    opl

    OdpovědětVymazat