neděle 30. října 2011

MMaS Kouty nad Desnou 2011

výsledky: Dívky, H10, H12, H14, H16, Open + foto

Ve dnech 26.-30.10. 2011 se naše mladá výprava vydala na cestu do Koutů. Tradiční bohatá účast našich dětí na tomto turnaji byla i tento rok, kdy se o postupová místa jelo poprat 12 svěřenců a o peníze se jel poprat M. Dvořák. Já s Laďou (tedy panem Opluštilem) jsem byli pouze přihlížející doprovod. Jmenovitě se o postup rvali: H10 - Opluštil Pavel, a Tadeášek Šruc, H12 - Zavadil Filip, Opluštil David, H14 - Scheichenost Míša, Rakušan Mira, Polišenský Honza a Julča (ta má postup do dívek jistý takže si na mé doporučení zahrála silnější H14tky), H16 - Honza Palášek, Pavel Večeřa a Honza Netušil. V dívkách nás ještě zastupovala Lenka Navrátilová. Vyjeli jsme ve středu a stejně jako loni, nezvykle auty. Na rozdíl od loňska jsme dojeli bez jakéhokoliv zaváhání v trase a tak jsme se stihli před kolem i ubytovat. Již u prvního kola jsme měli jisté favority na postup a i všichni ostatní mohli překvapit a postoupit.
Než přistoupím k hodnocení jednotlivých svěřenců, zhodnotím pobyt jako takový. Co se ubytování týče, byli jsme jako vždy ubytování na horní budově. Jsou zde dva typy pokojů, jedny s balkónem a z druhé strany hotelu bez balkónu. Zatímco v březnu jsme byli s M. Dunglem ubytování na pokoji s balkónem, který mi přijde prostornější a všeobecně i díky balkónu působí příjemněji, museli jsme se v těchto pár dnech spokojit se "skromnějším" pokojem. Po ne příliš pozitivních zkušenostech se stravováním a nepříjemným chováním zdejších číšníku jsem se rozhodl s Marťou Dvořákem se obejít bez stravy. Vzhledem ke skutečnostem, které se sem z jistých důvodů nehodí psát, a i díky skutečnostem které sem psát můžu (jako že nám nabídli možnost dát si "mexickou pánev" za 35 KČ ze které by se najedl možná i Pája Hlaváček (alespoň jako předkrm), se nám naše volba vyplatila.

Teď už ale k jednotlivým výsledkům. Začnu "nejméně důležitou" kategorií, kterou hrál Marťa Dvořák.
OPEN
Marťa byl po GM Kislinskim druhý nasazený a tak jeho plán byl jasný. Být druhý s trochou štěstí pomýšlet na místo první. Bohužel Kislinski hrál famózní šachy a tak se ztrátou cca 30 minut přemýšlení na CELÝ turnaj získal 9/9 a nedal nikomu šanci. I přes Marťovy nepříliš povedené výkony a spousty chyb dokázal, že nad většinou soupeřů měl často o třídu navrch a se ziskem 6,5 bodů a lepším pomocným hodnocením své druhé místo obsadil a s ním i zajímavou finanční odměnu. Podlehl pouze "kyslíkovi" a remízoval s Červenkou (1834) Pavlíčkem (1966) a takticky v posledním kole se Sládkem (1979)
H10
V této kategorii naši zástupci Pája a Tadeáš bojovali s nejmladšími šachisty, kteří byli na tomto turnaji k nalezení. Mladší snad byl už jen bráška od Filipa a bráška od Julči, kteří si na svoje chvíle (pokud se vydají šachovým směrem) musí ještě pár let počkat. Pája získal v zápasech, kde šlo většinou o to kdo udělá hrubější chybu 4 bodíky, Tadeášek o půl bodu méně tedy 3,5. V konverzacích s těmito dvěma špunty jsem sice se moc šachového umu nepřiučil, ale alespoň jsem zjistil, co jsou to bakugani.
H12
David zde byl kandidát na postup. První tři kola se zdálo být vše v pořádku kdy David získal plný počet bodů tedy 3/3. Poté sice prohra s Havelkou ale následný bod 4/5 bylo stálé krásné. Netaktická remíza v 6. kole s Pilchem následována rošádou (šachový slang - rošáda se zapisuje v partiáří 0-0 tedy když někdo zarošáduje je to myšleno že prohrál dvakrát za sebou) zahasila postupové naděje. Bod v posledním kolem už byl jen čestný úspěch. První z mých svěřenců, o kterém píši - Filip zůstal daleko za svým očekáváním. Prakticky celý turnaj hrál s hráči páte až třetí výkonnostní třídy ale svou elovou převahu nedokázal ve většině partii zužitkovat. 4 remízy, 3 prohry a pouhé 2 výhry tak není nic, co by si Filda představoval a je potřeba ještě hodně zapracovat.
H14
Z mého trenérského pohledu pro mě nejzajímavější kategorie. Hráli zde 3 moji svěřenci Honza, Míša a Julča, která jakožto má svěřenkyně z individuálních tréninků ve mě vzbuzovala největší napětí z toho, jak si povede v dá se říci těžkém ale hratelném turnaji. Dále největší naděje Postoupek v tomto turnaji - Mira - měl dokázat postoupit a překonat tak smůlu minulých let, kdy mu postup tak tak utekl.
Začneme Hoznou, který překvapil mile a hrál pěkné šachy. S hráči elově silnějšími o více jak 200 bodů předváděl bojovný výkon a i úspěšný. Začátek turnaje, kdy remízoval v 1. a 2. kole s hráči 1700 Elo bylo pěkné překvapení pro všechny. Celý turnaj pak hrál vyrovnané šachy a i přes "rošádu" v posledních dvou kolech, kdy jsem odmítl povolit Honzovi nabídnout remízu v ostré pozici, jsem s Honzou spokojen. (4,5 - 27.místo)
Míšovi jsme říkal před začátkem turnaje, že pokud se zadaří, může bojovat o postup. Tyto slova nebyla jen na povzbuzení a stali se skutečností. Dá se říci, že s Honzou Paláškem podávali vyrovnané výkony bez výkyvů což mělo za následek skvělé umístění. Míša měl po 8 kolech 5 bodů, což pro něj znamenalo že pokud vyhraje v posledním kole, má více než reálné šance na postup na MČR. Bohužel v posledním kole "jen" remízoval ale po krásné a bojovné partii. Celkový zisk 5,5 bodů, 13 místo a pro mě více než spokojenost. Míšovi se turnaj velmi povedl.
Julča...jak sem již psal na začátku, postup měla jistý a tak jsem zvolil H14 jako hlavní přípravný turnaj před republikou v březnu. Julča hrála zbrkle a velmi rychle. 1 000 000x omývané věty typu hrej pomalu, přemýšlej mají svůj smysl. Julča přehlížela jednotahové a dvoutahové motivy, kde mohla získávat či ztrácet jak pěšce tak i lehké a těžké figury. Její výkony tak kolísaly a i lepší pozice vyhrávala pouze se štěstím. Po tragickém výkonu v posledním dvoukole tedy 6. a 7. kole, a rozboru partií, který zřejmě nebyl příjemný jak pro mě jakožto trenéra tak pro ni přišlo probuzení. Bohužel až v posledním kole, kde Julča proti o 300 bodů silnějšímu soupeří získala figuru a celou partii kontrolovala. V koncovce pak vinnou špatné techniky špatně zhodnotila pozici a kvůli falešnému střelci pouze remizovala. I přesto ji tuto partii nedávám za vinu a za partii sem ji - pro ni nečekaně - pochválil. Vypilovat techniku je otázkou času, kterou můžeme zvládnout. Zpomalit a přestat dělat hrubky, které jsou naprosto nevynucené, už je čistě její práce a Julča sama musí vědět, jestli chce nebo nechce. (4,5 - 26.místo)
Mira hrál krásné šachy a suverénně získával bod za bodem. Denně si připsal 1,5 bodu což by mu bohatě stačilo k postupu. Zkrat v předposledním kole, kdy zahrál partii jako GM Kyslík (bohužel jen co se spotřebovaného času týče) mu výrazně zkomplikoval cestu na MČR. Do posledního kola tak byly karty rozdané jasně výhra = postup. Mira ovšem se slabším soupeřem zklamal a tak prodloužil svou smolnou sérii špatných konců turnaje a nepostoupil (5 - 17 místo)
H16
Tuto kategorii, jsem díky tomu, že se hrála o místnost níže než H14, sledoval spíše okrajově takže jen stručně.
Honza Netušil dával spoustu nesmyslných remíz, a v jeho partiích byla spousta chyb. Ve většině partií byly však chyby větší na soupeřově straně a tak Honza získal nakonec 5 bodů a pěkné 13. místo
Pavel porážel výrazně slabší soupeře a prohrával se soupeří silnějšími. Jediný úspěch byla remíza v předposledním kole ale zisk 3,5 bodů nebylo nic extra. (3,5 - 35. místo)
Nejpříjemnější výsledek turnaje nám připravil Honza Palášek. Jeho šachy byly krásné a smysluplné od 1. do posledního kola. Zakončené ukázkovou výhrou koncovky střelec proti jezdci. Zcela zaslouženě si ziskem 6 bodů obsadil bramborovou medaili, postupové místo a bude tak Postoupky na MČR reprezentovat jako jediný v chlapeckých kategoriích. Před Honzovým výkonem na tomto turnaji smekám.
D
Kategorie dívek byla s nadsázkou jen pro silnější povahy. Jednotahové maty, které neviděla žádná soupeřka nebyly k vidění pouze příležitostně, ale spíše pravidelně. I Lenka se do těchto tragikomedií přidala a bookmakeři by se potili až na pr..zadku vymýšlením kurzů. Leňa však vybojovala 4 body + 1 kontumační a získala tak ve své kategorii D14 krásný pohár za druhé místo. Celkově skončila v dívkách sedmá.

Všeobecně můžu hodnotit působení našich svěřenců na tomto turnaji pozitivně. Zkušenosti a znalost protihráčů, s kterými se budou v následujících letech setkávat pravidelně si odnesou všichni. Poslední den turnaje byl navíc zpestřen svátkem Tadeáška a narozeninami Lenky. Pokud jste vydrželi číst až sem tak už vás mohu uklidnit - článek už je u konce :) s povzbuzením do dalších šachových bojů se s vámi loučím a Postoupkám ZDAR!
Večis

2 komentáře:

  1. Děkuji Večisovi za článek a hodnocení s kterým se dá víceméně souhlasit. Z mého pohledu to vypadalo takto: H10 Pavel hrál rychlošachy, které mu braly zbytečně body. čekal jsem od něho víc, protože to nebyl jeho první turnaj a dokáže hrát určitě lépe. Naopak Tadeáš hrál takový turnaj poprvé a doufám, že to na něm zanechá stopy. Postupně se zlepšoval a dokázal se radovat i ze správně zapsané partie, i když prohrané.H12: Tam byl pro měl Filip největším zklamáním. Čekal jsem, že se popere o postup, ale výsledkově i herně totálně propadl. David měl výborný start do turnaje. V rozhodujících partiích se ale porazil sám. Zbytečná remíza v šestém kole ho zřejmě stála postup. H14: Tam jsem byl velmi spokojen s výsledky, ale celkově hodně mrzí, že nakonec ze tří želízek nepostoupil nikdo. Mira si vybojoval velký respekt mezi soupeři a bojoval o medaili. Zpackaný závěr( pokolikáte už?) ho připravil i o postup. Honza (Poliš) výsledkově nadchl, ale závěr mu taky nevyšel. No a podle mých očekávání zahrál výborně Michal. K postupu měl velmi blízko, ale zklamaný být rozhodně nemusí. Julča výsledkově dopadla nad mé očekávání. Ale kdo viděl její partie, tak ví, že těch bodů měla mít daleko víc. Své soupeře šetřila kde mohla. H16: Obrovskou radost mi udělal Honza ( Palach), když naprosto zaslouženě skončil těsně za medailí. Hrál prostě skvěle, uvolněně a bez nějakého zbytečného tlaku na vysoké cíle. Krok po kroku tento turnaj zvládl a přitom hrál velmi pěkné šachy. Honza ( Netušil) odehrál výsledkově velmi dobrý turnaj. Herně to nebylo až tak skvělé, ale pro Honzu určitě nejlepší Přebor Moravy. Malej Večis bohužel nepřekročil svůj stín. Opět ho srážely jeho nepochopitelné chyby. Ale na druhou stranu nezklamal a potvrdil mírné trvalé zlepšení. Lenka sice herně vůbec nepřesvědčila, ale oproti loňsku to byl super výsledek. A medaile z Přeboru Moravy se počítá. I když vyhlášený cíl- vybojovat tři postupy- splněn nebyl, bylo to pro Postoupky jedno z nejlepších mistrovství. Děkuju hlavně trenérům Večisovi a Marťovi, protože bez nich by to nešlo.

    opl

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná reportáž! Gratuluju Honzovi Paláškovi k postupu, Marťovi Dvořákovi ke stříbrné medaili a dalším, zejména v kategorii H14, k dobrým výkonům! Zajímalo by mě, jaké skutečnosti se sem "z jistých důvodů nehodí psát" :-).

    Martin Dungl

    OdpovědětVymazat