neděle 23. října 2011

RP 2. kolo TJ Zborovice B – Junior Postoupky (C) 6,5:1,5

Dnešní zápas odehrála tato sestava: 1. Vladimír Opluštil, 2. Miroslav Rakušan, 3. Michael Richter, 4. Jan Netušil, 5. David Opluštil, 6. Jindřich Ryšavý 7. Pavel Večeřa, 8. Michal Scheichenost.
Do Zborovic jsme přijeli včas a v dobré náladě. Soupeři nastoupili s tím nejlepším, co měli na soupisce. Přesto jsme zápas rozehráli na všech šachovnicích (kromě 7.) velmi dobře. Můj soupeř mi nabídl remízu v 10. tahu a jelikož se S Mojmírem dobře známe a nemáme se čím překvapit, na remízu jsem přistoupil. Zvlášť, když ostatní partie vypadaly hodně nadějně. Mira (2) ovšem svou partii nezvládl. Udělal rošádu na špatnou stranu a toho soupeř využil 0,5:1,5. Hned vzápětí vzdal svou partii Večis (7.), když si zapomněl udělat rošádu a po zásluze prohrál 0,5:2,5. Další partie ovšem stále vypadaly skvěle. První čáru přes rozpočet nám udělal Honza (4.), když prohrál po pěkném útoku soupeře. Škoda, protože útok měl přijít na opačné straně šachovnice a skóre mělo být opačné 0,5:3,5.
V teto chvíli nabídli soupeři remis na osmé a čtvrté desce. Zatímco jsme na osmé remízu odmítli, na čtvrté jsme ji přijali 1:4. Dohrávaly se tři partie, ve kterých jsme měli ve všech mírnou převahu. Zajímalo mne, jak si dovedou naši mladí poradit s hrou na výhru. Po třech a půl hodinách boje se rozhodl vše vyřešit Michal (8.). Vymyslel oběť střelce a následně dámy za .... nevím co. Kombinace to byla sice pěkná, ale prohrávající. Tím bylo rozhodnuto 1:5. Jindra (6.), který ze zahájení vyšel jak king, dokázal z jasné převahy vytěžit jen pěšce. Toho se "snažil" uplatnit v koncovce a to bez toho, aby udělal nějaký tah svým králem. Za rozhodnutého stavu ukončil své trápení remízou 1,5:5,5. David hrál hodně divokou partii, v které stál po většinu času lépe. V koncovce bojoval o vítězství, ale stačily dva "patahy" a raději se vzdal, než by hrál prohranou věžovku 1,5:6,5.
Na to, že se v průběhu zápasu domácí třásli o výsledek, jsme dostali velkej nářez. Stále se naši mladí musí hodně učit. To je jim snad po téhle zkušenosti jasné.

opl

1 komentář: